Η πρώτη fake φωτογραφία στον κόσμο είναι από το 1840

Η φωτογραφία επινοήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά ποιός ακριβώς είναι ο εφευρέτης;

Οι ιστορίες της φωτογραφίας καταδεικνύουν διάφορους ανεξάρτητους εφευρέτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Γάλλοι: η Nicéphore Niépce, για παράδειγμα, που το 1826 έκανε το πρώτο έργο αναγνωρισμένο ως φωτογραφία ή ο πιο διάσημος υποψήφιος, ο Louis Daguerre,ο οποίος τιμήθηκε για την εφεύρεσή του από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και την Ακαδημία των Τεχνών του 1839.

Αλλά τι συμβαίνει με τον κο Hippolyte Bayard , ο οποίος είχε επίσης αναπτύξει και εξευγενίσει τη δική του τεχνική φωτογραφίας; Μετά την μη αναγνώριση του από την Ακαδημία ως τον εφευρέτη της φωτογραφίας, είχε μόνο μία επιλογή: αυτοκτονία.

Το βίντεο Vox Darkroom παραπάνω αναφέρει την ιστορία της φωτογραφίας του 1840 με τίτλο Self Portrait of Bayard as a Drowned Man, το οποίο απεικονίζει ακριβώς τι υποδηλώνει ο τίτλος του: το πτώμα του Bayard, το οποίο ανακτήθηκε από το νερό και στηρίχτηκε ανεπιφύλακτα στο νεκροτομείο.

“Η κυβέρνηση που ήταν υπερβολικά γενναιόδωρη για τον κ. Daguerre, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τον κ. Bayard και ο φτωχός κακομοίρης έχει πνιγεί”, γράφει το σημείωμα στο πίσω μέρος της φωτογραφίας.

“Oh the vagaries of human life ….!”

Ο Bayard, ακόμα πολύ ζωντανός, έκανε το Self Portrait ως Drowned Man σαν ένα είδος καλλιτεχνικού stunt, το τελευταίο σε μια σειρά από αυτοπροσωπογραφίες που δοκιμάζουν τη φωτογραφική του διαδικασία. Η φωτογράφηση του “νεκροταφείου” περιέχει μερικά από τα αντικείμενα των προκατόχων του, όπως ένα άγαλμα στον κήπο, ένα floral βάζο και το χαρακτηριστικό καπέλο του Bayard με το μεγάλο άχυρο.

Μέχρι το θάνατό του το 1887 ο Bayard συνέχισε να πειραματίζεται με τη φωτογραφία, δημιουργώντας  εικόνες που περιλαμβάνουν “διπλές αυτοπροσωπογραφίες”.Ο Bayard,αν και δεν μπόρεσε να μείνει στην ιστορία ως ο εφευρέτης της φωτογραφίας, τουλάχιστον πήρε τα σκήπτρα του εφευρέτη της πρώτης fake φωτογραφίας – μια δυστυχώς ολοένα και πιο επίκαιρη εφεύρεση, δεδομένης της όλο και πιο πολύπλοκης σχέσης μας με την αλήθεια στο 21ο αιώνα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *